bilginomi
bilginomi

Physics

Soğdakça

Read Time:1 Minute, 2 Second

Soğdakça (Soğdca)

Sogdian, Sogdiana

19.07.2007

    Orta Asya’da Soğdların kullandıkları Hint-Avrupa dil ailesinin Kuzey Doğu İran kökenli ölü bir dildir. 9’ncu yüzyıla kadar ipek yolu üzerinde konuşulan en önemli dil olmuş olan Soğdca, Soğdların gitgide daha çok Türklerin arasında kalmaları ve Türkçe konuşmaya başlamaları ile önemini kaybetmiş ve Karahanlılar döneminde Soğdak dili sonunda tamamen kaybolmuştur. Türkçe konuşan Soğdlar Türklere karışıp bunların arasında eriyip gitmişlerdir (1019’da bu dil hâla kullanılmaktaydı).

    Soğdakça 7.-9. yüzyıllarda Orta Asya’nın uluslararası dili durumundaydı. Elyazmaları da (Budacı, Hıristiyan, Manici) bu yüzyıllardan kalmadır. Merkezi eski Sogd (bugünkü Buhara ve Semerkant bölgesi) olmakla birlikte Soğdakça, Moğolistan’a (9. yüzyıla ait Karabalgasun yazıtı: Uygurca, Çince ve Soğdakça) ve Tibet sınırına kadar yayılmıştı. Uygur Türkleri kendi alfabelerini Arami kökenli Sogd yazısı üzerine kurmuşlardır. Soğdakça, zamanla Çin, Tibet ve Hint dilleriyle kaynaşarak oluşmuştur. Yapısı, kuruluşu ve ses düzeni Eski Farsçanın aynısıdır. 20. yüzyılda arkeologların araştırmaları sonucu ortaya çıkarılan Soğdakçanın günümüze kadar gelen uzantısı Semerkant’ın doğusunda konuşulan “Yugnabi” lehçesidir.

  • Akşam,
  • Kent (knt),
  • Hvaten (Kraliçe) –> Hatun –> Katun (Kazakça) –> Kadın.
  • Acun,
  • Kağnı kelimesi soğdakça’dır.
  • Şehir kelimesi Farsçadır (şar, sar olarak değişebilir. Akçasar, Alaşar) ve Türkçesi balıktır (Beşbalık, hanbalık gibi).

Dil dersleri ve sözlüğü: http://www.fas.harvard.edu/~iranian/Sogdian/index.html
Derleyen: Mehmet Keçeci

Happy
0 0 %
Sad
0 0 %
Excited
0 0 %
Sleepy
0 0 %
Angry
0 0 %
Surprise
0 0 %

Original link: mehmetkececi.com

CC BY-NC-ND 2.0 版权声明

喜欢我的文章吗?
别忘了给点支持与赞赏,让我知道创作的路上有你陪伴。

加载中…

发布评论